Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

Ritverslag 111015

Datum: zondag 1 mei 2016
Tijd: 08:33
Aanwezig: Wiebe, Coen, Ferry, Jan, Arne, Pieter, Rocus, Meindert, Maarten.
Plan: rondje Laren (Gld.) via heen Dieren, Hall, de Voorster klei, Deventer. Terug weet ik niet alle plaatsen, maar o.a. Lochem, Vorden, Hengelo, Hoog-Keppel, (Achter-) Drempt en Doesburg.
Verwachting: Het wordt zonnig, plm. 14 graden, ideale condities voor de eerste zomerrit.
Werkelijkheid: Het is bewolkt met de belofte van een heel klein zonnetje in het westen (???), verder veel te koud, een een NW windje.
Bijzonderheden: vandaag vinden er in het gebied Apeldoorn – Ede – Arnhem – Achterhoek – Nijmegen – Rivierenland allerlei toertochten plaats in de aanloop naar de Giro di Gelderland/Italia. Veel volk op de weg, vooral na Deventer. 
Routeverloop: Het voelt voor de koffie redelijk gestructureerd en gezellig, het is na de koffie chaotisch, weinig Bello spirit en hoofdzakelijk een ieder voor zich overlevingsmentaliteit. 
De fysieke en mentale vermogens liggen vandaag behoorlijk ver uiteen, zowel bij mijzelf als bij meerdere groepsleden, het ene moment rijden we tegen de 40 en moet ik alle zeilen bijzetten. Op kop is sowieso geen sprake van met een al enkele weken zeurende verkoudheid / luchtweg ongemakken, het andere moment zakken we naar 28, en denk ik, OK, dit is wel even goed zo. Voor de pauze gaat het de laatse 4 km helemaal balistic, als we worden ingehaald door 4 mannen met Damen Shipyard  shirtjes, extreem oversized bovenbenen en een moordend tempo van rond de 40 kms./h. Deze mannen doen de 165 kms. route in iets meer dan 4 uur, beestenwerk is het, althans voor mij. De meeste Bello's haken tot Laren aan, en betalen daar ieder op hun eigen manier later de prijs voor. Na de pauze voel ik rond de 70 kms. de krachten steeds verder uit mijn hoesterige lijf weglopen en zie ik in het als maar niet warmer wordende landschap maar 1 optie, naar mijn lichaam luisteren en zien dat ik redelijk in 1 stuk thuis kom. Achter mij vergaat het Maarten net zo, maar dan kwadratisch. Voorin heerst een stemming, we moeten ze kapot rijden. Vrij snel levert dat een verscheurd groepje Bello's op, er is geen constant tempo maar wisselend hardfietsen en dan weer de benen stil houden, en omkijken waar 'de gevallenen' toch fietsen. Speurend in het verweesde (intensieve veehouderij productie) landschap van de Liemers (wie goed kijkt en er iets meer van weet begrijpt dat groen niet hetzelfde is als levendig en biodivers, je ziet daar ook geen enkele weidevogel) ontwaren we dan hier en daar een geel shirtje. Het doet allemaal wat verbrokkeld aan. Het zij zo, het ene weekend hebben we wat meer ego in de bidon dan het andere, moeten we maar denken. Het meest pijnlijke vond ik dat Coen, die nota bene 100% altruïstisch omkeert en teruggaat om te speuren naar Maarten en secondant Jan uiteindelijk helemaal alleen naar huis mag rijden. Zo hebben we het bij Bello niet bedoeld ! Volgende keer maar weer eens proberen als Bello ploeg iets meer volgens het 'samen uit samen thuis principe' te koersen. Over de brug bij Doesburg ga ik links de weg over en sluit af met 4 heerlijke kms. langs de IJssel door de Havikerwaard. Wat is dit toch een opvallend mooie rivier. Niet rechtgetrokken maar kronkelend mag zij haar weg zoeken van nabij Arnhem naar Kampen. Ik rij thuis het pad op met 101.8 kms. op de teller. Ik kijk uit naar komende week, eindelijk weer wat warmer, en het 'once in a lifetime' wielerspektakel in onze dorpen, dankzij de Giro d'Italia 2016 ! In Spanje hoop ik voor ieder van ons op een mooie fietsweek, waar we genieten van lekker sportief fietsen, het landschap, de mensen, het contact, de warmte, kortom: authenticiteit.
Have a nice day.
Arne