Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

Zondag 24

Zondag 24 november, een grote groep Bello zit op Schier. Maar toch komen Meindert, Arre, Willem Ferry en ik naar de Spar. We besluiten een samengestelde route te fietsen met koffie doel Terlet. Ik heb nog een route van Ruud anno 2010 in de Garmin. Daar beginnen we mee. De route leidt ons over mooie trials, geheel achterlangs (??) naar Coldenhove en voorts naar Loenen, waar we het ‘oude’ zwembad passeren en over het houten bruggetje gaan. Vanaf daar neemt Ferry de route over. Te vroeg om al naar Terlet te gaan. We steken de Groenendaalseweg over en maken een ronde. Voorts door Loenermark richting Terlet. Maar eerst nog door het weiland! Arre weet een mooi weggetje. Welnu, het pad was geen pad of Arre bedoelde de Hooglanders route? Omgewoelde aarde, kuilen en pollen, er leek geen eind aan te komen. Uiteindelijk kwamen we op de ATB route. Achter me hoorde ik een mopper dat eenmaal per jaar deze route echt voldoende is!

Tegen 11 uur zijn we bij Terlet. We hebben geluk. Nog maar net aan de koffie en het begint te regenen. Meerdere ATB’ers komen binnen. En iedere keer sluit Arre de deur. Blijkbaar is het lastig de deur te sluiten wanneer je in ATB tenue bent,…..

Mede door de traagheid van de man achter de bar zijn we minstens 3 kwartier binnen. Daarna vervolgen we onze weg.

Onder het tunneltje door, naar links en over het rooster naar rechts. Willem besluit over de weg naar huis te fietsen. Volgens ons doet Willem zichzelf tekort. Na 13 km rustig door fietsen zijn wij in Dieren. We hebben het droog gehouden. Half een ben ik thuis.

Hoe anders is zondag 1 december ons vergaan. Welgeteld 9 Belloos stonden aan de start, waaronder Harry die de moeite had genomen vanuit Leiden deze ochtend met ons te gaan fietsen. En heeft een ieder de fiets van Harry goed aanschouwd? Een Idworks met trapezium voorvork en Rohlof naaf,… Gezien de wijze waarop Harry voorbij stoof vermoed ik dat in de staande buis een 48 Nm. Bosch ‘Active’ motor is ingebouwd.

Ruud nam de leiding. Deels over dezelfde route als een week geleden. In gestaag tempo reden we richting Chauffeurscafé. Opvallend was de stilte onderweg. De Belloos hadden weinig woorden nodig deze zondag. En, ook opvallend, in steeds dezelfde volgorde! Dat is vragen om verstoring en zo gebeurde, wat Pieter enkele opmerkingen ontlokte. Blijkt het clubje ‘ongeregeld’ wel degelijk rituelen te hebben?

Onderweg vertelt Ruud over de slag bij De Steeg, 1813 (meen ik). De slag wordt des middags nagespeeld met wel 400 figuranten. Er wordt geschoten met herladers en kanonnen. De Fransen tegen de Kozakken, Pruisen en Hollanders. Dat wordt een heus spektakel! Ruuds zijn aanwezigheid wordt geëist. Eerst nog even langs het vennetje voor een fotoshoot. Harry moet toch wel de mooiste plekjes zien. Aan zo’n mooie achtertuin als Bello Oost heeft kan West niet tippen, nou ja, een beetje de duinen dan, maar dat is toch niet echt een vergelijk met ons geaccidenteerd terrein en grof wild.

Zonder Ruud gaan we naar het café. Aldaar trakteert Harry ons op koffie en gebak. Harry verjaart spoedig, samen met de goede bisschop.

Na de pauze gaat de beer los. Ferry neemt het voortouw en jaagt ons over de Loenermark. Ik weet dat hij straks het geliefde paadje Re-af neemt, zanderig en gestaag omhoog. Maar wat is dat nu? Enkele Belloos volgen niet! Zonder een krimp te geven gaan deze lieden niet Re-af, maar de makkelijke weg rechtdoor! Ze volgen de leider niet. Geheel tegen de afspraken in, vastgesteld tijdens een jaarvergadering. Of is dat ook te wijten aan rituelen? Zonder aanziens des persoons vooral je eigen kop volgen?

Gevieren (we waren met 9, min Ruud, dus…..) gapen we verbaasd naar de uit het zicht verdwijnende ‘vrienden’. We zien ze ook niet meer terug.

Over de Loenense heide door de bossen bij Coldenhove, langs de beek, fietsen we richting Dieren. Half één zijn we weer in Dieren. Ferry en ik willen over het honden pad, echter, dat is één grote ravage. Hekken zijn geplaats om fietsers en wandelaars tegen te houden. Maar niet ATB ‘ers,… Even koffie drinken, wat eten en douchen en weer op de fiets, op naar De Steeg voor het wonderlijke schouwspel van de slag bij de Steeg!