Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

De laatste 5 Technische Nieuwsberichten

  • Een klein probleempj

    Een klein probleempje: Mijn hogedruk fietspomp heeft een drukmeter, die als de pomp niet gebruikt wordt nul bar aanwijst. Maar ik hoef niet naar adem te happen als ik naast de pomp sta, de luchtdruk is gewoon 1 bar. De pomp geeft dus niet de luchtdruk aan maar de overdruk. Op mijn Continental 4000S banden staat dat ik ze tot 8,5 bar mag oppompen, maar als ik ze zover zou gaan dat de drukmeter 8,5 bar aanwijst is de druk in de banden dus 9,5 bar. Te hoog!
    Zie ik dit goed? En hebben jullie ook zo’n drukmeter die 0 aanwijst als het 1 moet zijn?
     
  • Zojuist de krant gel

    Zojuist de krant gelezen. Artikel met "behartenswaardige" website. Mogelijk ook leuk en leerzaam voor de Belloisten. In ieder geval een aanrader voor Harry (die wrsch. of de krant al las en ging kijken of de site al kent.)
    www.rozenbergsport.nl
  • Verrassend hé

    Verrassend hé? Een bijdrage van mij aan Technieuws.Die bijdrage bestaat uit een ervaring die ik graag met jullie wil delen. 
    Die ervaring was dat bij een sterke druk op de pedalen van mijn atb ( heuveltjes, modderpoel ) bij gebruik van het voorste middenblad de ketting steeds van het ene kransje naar het andere probeerde te komen. Een beetje jojoën als het ware. Kwestie van afstelling volgens mijn fietsenmaker. Maar nadat hij dat twee keer had gedaan en geen resultaat werd geboekt, werd het tijd voor een second opinion. 
    De fiets naar een andere fietsenmaker gebracht die constateerde dat de sluitring tussen de pignon en de body (ja, zo leer je nog eens wat ) van een 10-speed cassette was terwijl op mijn fiets een 9-speed cassette is gemonteerd. Garantie tot de voordeur.
    Harry geraadpleegd of dat het euvel kon zijn en die betwijfelde dat. Hij opperde dat er een andere reden kon zijn en gaf tevens aan hoe ik dat kon uitproberen. Maar het risico dat door mijn eigen toedoen de fiets helemaal onbruikbaar zou worden heb ik maar niet genomen. 
    The proof of the pudding is in the eating en dat toetje werd tijdens de Bello-rit van afgelopen zondag opgediend. 
    Nu maakt één zwaluw nog geen zomer maar het machientje draaide als een tierelier. En waarom zou dat morgen anders zijn.
    Dus, als je problemen hebt met een onwillige schakeling dan hoeft dat niet altijd aan de afstelling te liggen. Het kán de sluitring zijn. 
    Nu dus op naar mijn oude fietsenmaker om hem dat lesje ook te leren en het factuurbedrag ( 18,18 ) als lesgeld terug te vorderen.   

  • OpenSource kaarten v

    OpenSource kaarten voor Garmin GPS

    Er is een veelheid aan kaarten voor gebruik op de GPS. Dure Garmin kaarten zijn daarbij niet noodzakelijkerwijs beter dan OpenSource kaarten; wat mij betreft is vooral de Benelux cyclemap (opvolger van de OnRoute fietskaart van Nederland) nogal teleurstellend. Reden om eens op zoek te gaan naar de OpenSource alternatieven.

    1.    Originele OpenStreetMap kaarten
    Dit is de moeder van vrijwel alle OpenSource kaarten en voor vrijwel alle landen in de wereld zijn kaarten te downloaden van http://garmin.openstreetmap.nl/ . De kaarten kunnen op de computer worden geïnstalleerd en vandaar worden geladen op de GPS. De mate van juistheid en detail wisselt uiteraard zeer sterk, maar is voor “westerse” landen vaak goed bruikbaar.
    Toch hebben de originele OpenStreetMap kaarten een paar belangrijke nadelen:
    •    op de eerste plaats zijn deze kaarten niet specifiek aangepast voor het gebruik als fietskaart
    •    een tweede nadeel is dat bij gebruik van de defaults in de installatieroutine alle kaarten met dezelfde naam in dezelfde map worden en dat de installatie van bijv. een volgend land de vorige installatie overschrijft. Het is wel mogelijk om meerdere OSM-kaarten gelijktijdig te gebruiken, maar dit vereist enige aanpassingen tijdens en na de installatie. Mocht je daar belangstelling voor hebben, stuur dan even een e-mailtje.
    •    een derde nadeel is dat de kleurstelling van de kaarten niet erg fraai is en dat door de complexiteit van het bijbehorende hulp-bestand aanpassing daarvan verre van eenvoudig is.
    Gelukkig zijn er betere alternatieven voor de OSM-kaarten

    2.    OpenVeloMaps/OpenMTBMaps
    Deze kaarten zijn afgeleid van de OSM-kaarten, maar volgens de maker meer aangepast voor fietsgebruik (waarschijnlijk in het “routeringsgedeelte”, maar heb ik niet uitgebreid getest). Een groot voordeel t.o.v. de OSM kaarten is verder dat bij gebruik van deze kaarten geen omwegen nodig zijn om meerder kaarten naast elkaar op de PC te installeren omdat de installatieroutine er voor zorgt dat elke kaart zijn eigen unieke map/naam/nummer krijgt.
    Afgezien van de keuze voor ander kleuren/wegpatronen lijkt er niet heel erg veel verschil te zijn met de OSM kaarten, ook niet in de mate van detail. Persoonlijk vind ik de kleurstelling van de openmtbmaps prettiger dan die van de openvelomaps. Voorlopig advies (voor buiten de Benelux, zie 4): maak een keuze voor of de originele OSM kaarten, of de velo-kaarten of de mtb-kaarten en blijf daarbij. Voor de volledigheid: http://www.velomap.org/ en http://openmtbmap.org/

    3.    Open Topo NL
    Alweer een variant op de oorspronkelijke OSM-kaarten; gegeven de naam, is deze kaart ronduit teleurstellend en mag m.i. de naam Topo niet dragen want de mate van detail is op het eerste gezicht niet/nauwelijks groter dan van de standaard OSM-kaart van Nederland. Bovendien is deze Topo-kaart niet routeerbaar. M.a.w. wat mij betreft geen aanrader. Voor wie toch is geïnteresseerd:
    http://www.javawa.nl/osmtoponldem.html

    4.    OpenFietsMap
    Dit is een juweeltje: ook afgeleid van OSM maar met een mate van detail die vrijwel even goed is als van de officiële GarminTopo-NL en met de hele Benelux in een bestand. Bovendien heeft de OFM een duidelijke en goed afleesbare kleurstelling en zijn de gebruikte gegevens minder gedateerd dan van bijv. de officiële TopoNL-kaart. Naar mijn mening vallen de officiële Garmin fietskaarten (de niet langer ondersteunde OnRoute Fietskaart en zijn vervanger de Benelux Cyclemap) vallen hierbij volledig in het niet en is een aparte Topo-kaart ook niet nodig.
    Zie: http://sites.google.com/site/openfietsmap/

     
  • Meer natuurkunde ach

    Meer natuurkunde achter de fiets, het fietsen en de rijder

    Naast het boek in Technieuws #17 wordt de natuurkunde achter de fiets natuurlijk ook uitgebreid besproken op het web. Voor degenen die niet willen wachten op het boek, een minder wetenschappelijke benadering voorstaan of gewoon gratis toegang willen hebben tot veel essentiele fiets-natuurkunde kan ik de volgende 2 sites aanbevelen:
    http://www.fietsica.be en
    http://www.analyticcycling.com/QCHome_Page.html
    Uit de naamgeving is al af te leiden dat de eerste site de informatie wat luchthartiger behandelt, hoewel geschreven door de Universiteit van Gent.
    De tweede site is meer voor de puristen maar bevat ook veel nuttige en wetenswaardige informatie
     

Wil je een nieuwe technische bijdrage op de website zetten, stuur dan een e-mail naar:
clubnieuws@clubbello.nl en verstuur het liefst vanaf jouw e-mailadres dat bij club BELLO bekend is.

Begin de titel van je bijdrage (vakje ‘Onderwerp’) altijd met: [Technieuws] met daarachter de titel.
Bijvoorbeeld: [Technieuws]Bandentest.

Voeg, indien gewenst, in de tekst van de e-mail afbeeldingen en/of foto’s toe.