Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

  Da

 
Dag 4. Bello begint aan de vierde etappe. Deze etappe voert ons over de Col d’Izoard , naar Guillestre ( de lunch) vervolgens de Col de Vars en afzinken naar Barcelonnette.
Fred en ik hebben besloten een half uurtje eerder te vertrekken. Dat lukt niet. Een enkele Bello denkt dat de fiets met het roze lint en zadel de fiets van Roel is en heeft deze uit de bus gehaald. Dat lijkt me dus niet, Roel op een roze afgemonteerde fiets,… Even recht zetten dus. Iets verlaat zijn Fred en ik weg.
We hebben de unieke gelegenheid te zien in welke pikorde de belloos ons voorbij streven : Frank en Maarten (zeker uit de startblokken gevlogen?), Rijck (koetjestricot, niet te missen), Roel en Harry, druk babbelend, Ferry, Wiebe en Arre. Rocus, Ton en Willem houden we achter ons. We ontmoeten elkaar bij “Refuge de Napoleon”, een kilometer onder de top van de col. Heerlijk in de zon koffiedrinken, taart eten enzo. We zien nog drie motoguzzi’s uit 1947, echt plaatjes. Een cilinders!
Fred en ik overwinnen als eerste de resterende kilometer. We dalen af, nadat we op de foto zijn gezet met Gausto Coppi en Louison Bobet . De witte madonna was in geen velden of wegen te bekennen,…..
Het gaat voortreffelijk. Na de afdaling gaan we met Maarten, Frank, Roel en Harry door de gorge naar de lunchplaats; Guillestre.
Eten is voor sommigen moeilijk, probleempjes door de inspanning? Arne lijkt aan de beterende hand. Roel vermaakt zich prima, showt zijn ( te witte?) bovenbenen. Opmerkingen over en weer zijn niet van de lucht. Iedereen doet zijn best te eten en te drinken, immers, de Col de Vars moet nog overwonnen worden; 2109 meter hoog, 1069 hm te overwinnen in 18 km. Als eerste vertrekken Fred en ik. Even later blijken alle Belloos achter ons te fietsen. Fred MOET omkijken en voor eeuwig staat nu op zijn netvlies dat hij bij de beklimming van de Col de Vars de beklimming aanvoert!
Ik heb uitgerekend dat Fred en ik 16.10 uur de top kunnen bereiken bij dit hellingspercentage, deze snelheid en deze afstand. Onderweg passeren we twee bikers met volle bepakking, we ontmoeten een franse dame die steeds iets verderop gaat staan (met auto) om haar partner aan te moedigen ( 72 jaar,..) we maken mee dat Fred moet stoppen voor een snicker, dat ie uit de broek moet, gelukkig heb ik van alles bij me,…..plaspauze, truitje aan of uit, dat weet ik niet meer. En, 15.50 uur bereiken we de top, ontmoeten we Arne en Wim en kunnen we even wat eten en drinken.
Nog 33 km te gaan. Een grote afzink naar Barcelonnette. Als treintje dichten we het gat met de rest die reeds aan het bier zitten?
Gehoord aan de stamtafel:
De Col de Vars was een strijdtoneel: Maarten, Rijck en Frank streden om de eer. Wie won? Weten we niet.

Statistiek:
Aantal kilometers: 111 km
Hoogtemeters: 2340
Op zadel gezeten: 8,5 uur
Arre vond de beklimming van de Col ‘d Izoard een prachtige afdaling.
Het weer was prachtig en goede temperatuur.
Morgen een rustdag; Barcelonnette verkennen