Als eerste bij de Spar, een klein wondertje. Al snel melden Ferry en Pieter zich, maar daar blijft het bij. Weerman Ferry beveelt de route naar het zuiden aan in verband met de wind en loodst ons richting Tolkamer. De wind is van meet af aan pittig zodat de zwaarste van het drietal, hoewel enig kopwerk verrichtend richting Zevenaar, al snel achter de Ellecommers aan kan rijden. Een fijne plek die hij nagenoeg de hele tocht koestert.

Ferry tovert op zijn Garmin en laat ons genieten van Oud-Zevenaar en een fijn zandpad om Babberich te mijden. Omdat de wind stevig waait, wordt gezamenlijk besloten de terugweg niets linksom maar rechtsom te maken, daarbij de rustplaats te veranderen in ‘s-Heerenberg. Na Herwen pakken we nog een fijn lang zandpad, rijden door Duitsland (waarbij ik zie dat onze bakker in Elten is veranderd in een ijssalon), zien de mooiste kant van Stokkum en melden ons stipt om 10 uur bij Huis Bergh. Het personeel zit lekker buiten in het zonnetje en vraagt ons verbaasd wat we willen. Ze gaan toch echt pas om 10.30 uur open. Dit terwijl bij de ophaalbrug toch echt op het bord OPEN stond. Gruwelend van zoveel onrecht druipen we af naar het centrum waar we worden onthaald met 6 soorten gebak en koffielikeur. En het zonnetje, dus per saldo zijn we veel beter af.

Na de fijne pauze direct het Peeske over om de extra calorieën te verbranden, waarna Ferry ons opnieuw langs andere wegen leidt, Ouddijk en Nieuwdijk, langs Holthuizen om via Loil op de weg naar Angerlo te belanden. In Doesburg begint de sprint naar huis: boven de Posbank wordt het dramatisch donker en bij de stoplichten voor Ellecom zwaai ik de heren uit terwijl de eerste druppels vallen. Zij zullen op tijd binnen zijn geweest, op twee kilometer voor huis, in Laag-Soeren, barst de volgens Buienradar enige dieprode wolk van vandaag boven mijn hoofd los zodat ik volledig doorweekt thuis kom. En wel om 11.50 uur en 78 km op de teller.

2046140cookie-checkRondje Montferland