Als je vroeg opstaat heb je een lange dag.

Om 6.00 u melden de gebroeders Heineman zich bij de keukendeur in Rheden. De reis per auto naar Amsterdam verloop rimpelloos en ruim op tijd stappen we uit bij Departure 1. Langzaam druppelen de Bello’s daar binnen. Arne loodst ons naar de juiste gate en met de bus gaat het naar onze Cityhopper. Ook de vlucht naar Bilbao verloopt zonder enige wanklank. Omdat we met KLM vliegen, zo legt onze stewardess uit, krijgen we onderweg koffie en natte cake. Voor de landing in Bilbao hebben we prachtig zicht op de kust en deel van de bergen waar we binnenkort overheen gaan. Zo vanuit de lucht prima te doen. De chauffeur van de bus die ons naar Santander zal brengen is vlot gevonden en met alleen handbagage zijn we snel weg. De autoweg is druk en hier en daar is een file. De bus heeft cruise controle en lane tracking assist waardoor de chauffeur iets minder alert is op het moment dat we een nieuwe file naderen. Met steeds luider geroep alarmeren wat Bello’s de man die dankzij de ABS, anticiperend gedrag van mede weggebruikers en iets stuurmanskunst in een klein gaatje met zijn bus tussen de andere auto’s tot stilstand komt. Vervolgens laat hij non verbaal weten  dat hier de fout toch echt bij anderen ligt, waarop de bus iets hobbelend, doordat de banden lokaal vlak zijn, zijn weg vervolgt. Santander heeft kleine steile straatjes met korte bochten maar wij arriveren rond 12.00 bij het hotel. Verwachtte aankomsttijd van de Bello bus is een uur later waarop na inchecken wordt besloten om maar te gaan lunchen. In een plaatselijk visrestaurant worden 3 enorme vissen voor ons gebakken waar wij ons met wat witte wijn aan tegoed doen. Na de lunch ontmoeten we Theo en Ruud, die de bus veilig bij het hotel hebben afgeleverd. De fietsen en tassen worden uitgeladen en wat klein maar noodzakelijk onderhoud wordt nog snel uitgevoerd. Dan is iedereen zo moe dat er gerust wordt op de kamers of door een klein aantal de zon en de zee wordt opgezocht totdat het tijd is voor opnieuw een drankje en een hapje. Wij frequenteren een cafe aan de boulevard voor een biertje en daarna  een tapas gelegenheid voor tapas en een glaasje wijn. Hier verontschuldig ik me voor mijn beperkte bijdrage aan de GBBT en tracht het deels goed te maken door eenieder een setje GBBT Spanje 2019 bandenlichters te overhandigen. Morgen ben ik de hekkensluiter een de eerste tafelrede is hiermee ook een feit. Theo laat weten heel veel zin te hebben in komende week en nu al te genieten van de groepsdynamiek. We verplaatsen ons naar een tweede tapas gelegenheid waar opnieuw wat gegeten en gedronken wordt en uiteindelijk belanden we in een ijssalon. De hele avond is het 24 graden, lopen we rond in een rumoerende stad met volle straten en mediterrane atmosfeer. Onderweg naar het hotel waarschuwt Ferry ons nog dat het fietsen niet altijd makkelijk zal worden. Veel indruk maakt het op dit moment niet meer maar ik vermoed, dat ik op een moment deze week hier nog wel aan zal terugdenken. Voor nu stel ik vast dat ik me geen betere start van de GBBT had kunnen wensen dan deze! Morgen weer een dag.

2021440cookie-checkSantander – Nederland