Fiets- en schaatsclub, opgericht in 1988

Een wandelende buitenband?

De lezers van de ritverslagen op de website van Club Bello hebben kennis kunnen nemen van mijn 2 x 2  lekke ATB binnenbanden van het voorwiel tijdens de zondagsritten op 25 februari en 3 maart jl. De lekkage deed zich bij alle vier banden voor bij het ventiel. Dat leek uitgescheurd uit de band.
Omdat niet alleen ikzelf, maar meerdere Bello ’s hun dienstvaardigheid hebben betoond om de lekke banden te vervangen, leek het uitgesloten dat een verkeerde montage de oorzaak van de lekkage zou kunnen zijn. De vraag naar de oorzaak dus maar voorgelegd aan mijn fietsenmaker in Eerbeek.
Die, Mark, meende zich te herinneren dat hij dat wel eens eerder had meegemaakt.  Gravend in zijn geheugen kwam naar boven dat de oorzaak zou kunnen zijn dat door ouderdom en/of intensief gebruik de buitenband te ruim om de velg kwam te liggen waardoor hij tijdens het fietsen min of meer ging “ wandelen “. Tijdens die "wandeling" zou de binnenband worden meegenomen met als gevolg dat het ventiel uit de band werd gescheurd.
Het lijkt mij een plausibele verklaring.   
Dus dinsdag een nieuwe binnenband en een nieuwe buitenband aangeschaft en, om het geheel netjes af te ronden, gelijk ook maar een nieuw velglint.
De test van al dat nieuwe materiaal vond vandaag plaats tijdens de laatste ATB-tocht van het seizoen met de Veluwerijders. En deze keer doorstond de binnenband de beproevingen van een prachtige route langs slootkanten en boomwallen met koffie bij bakker Bril in Voorst, probleemloos.
Pia, die enkele keren telefoon kreeg en steeds vreesde dat ze mij aan de telefoon kreeg met de vraag om mij in stad of ommelanden op te pikken, hoefde dus niet in aktie te komen.
Mocht ooit iemand eenzelfde soort lekkage van de ATB binnenband  constateren, herinner je dan  hetgeen mij is overkomen en de waarschijnlijke oorzaak daarvan. Getekend, Wiebe

 
2034170cookie-checkEen wandelende buitenband?