Arre,

Vanwege het “uitspoel-effect” kunnen geen al te harde conclusies getrokken worden uit mijn oude resultaten met 10-speed kettingen. Op zijn hoogst zou je kunnen vermoeden dat KMC kettingen af fabriek worden geleverd met een dikkere olie of vet dat minder makkelijk uitspoelt in een kettingreiniger of dat de coating die KMC zegt aan te brengen toch enige bescherming biedt tegen “droge” slijtage. Zelf heb ik wel weer een KMC ketting gemonteerd op mijn oude fiets, maar voordat mijn zoon die versleten heeft, zijn we wel een groot aantal jaren verder.

De resultaten in laboratoriumtesten door fietsbladen lijken de voorkeur te geven aan Shimano, waarbij DuraAce en 105 duidelijk beter scoren dan Ultegra (zowel in Fiets als in Tour). KMC kwam als winnaar uit de bus in een echte praktijktest bij Fiets.

Bij gebrek aan betere informatie zou ik zelf (volledig wetenschappelijk onverantwoord) toch voor KMC kiezen, al was het maar omdat geen van de 10 Shimano-kettingen zelfs maar in de buurt kwam van het ene resultaat met KMC.

 
2034250cookie-check10-speed kettingen