Zondagochtend. Mooi op tijd aanwezig bij de Spar. Fiets uit de auto, voorwiel gemonteerd, alles gecheckt en klaar voor een mooie rit. Lekker fietsweer. Wie zal er  verschijnen? Even voor negenen komt als eerste Pieter aanrijden, kort daarop Rocus en Willem. Nog even wachten, maar het blijft bij deze 4 musketiers.  

We zijn het snel eens, chauffeurscafé Mendel moet het worden, liefst over droge paden en niet al te laat weer terug. Pieter neemt het initiatief en gaat in rap tempo van start. Helaas, halverwege de heenweg, ter hoogte van het oude golfterrein, komt er een stevige tak tussen zijn achterwiel en derailleur. Gebroken derailleur, einde tocht voor Pieter. We begeleiden hem richting de rotonde op de doorgaande weg  tussen Loenen en Eerbeek.

Terwijl Pieter via de telefoon van Rocus contact opneemt met het thuisfront en zijn repatriëring organiseert, verdiepen Willem en ondergetekende zich in de  achtergrond van het bronzen beeldje van de ‘polar bear’. Het blijkt te zijn geplaatst ter ere van de 49ste infanterie divisie ‘polar bears’ dat mede verantwoordelijk was voor de bevrijding van Loenen en Eerbeek in 1945. Ik snap nu waar de waterpolo-vereniging uit Ede haar naam aan ontleent.

We laten Pieter achter en vervolgen onze weg richting Loenen. Langs de spoorlijn gaan we via kasteel ter Horst richting de waterval. Het laatste stuk voor de waterval  is kaalgemaakt door zware machines en de paadjes zijn omgewoeld ennauwelijks te berijden. Met name Willem heeft met zijn smalle bandjes een extra hindernis te nemen.

Net voor Mendel halen we Bert Prummel met een tweetal fietsmaten in. Terwijl we tijdens de koffie met appeltaart even bijpraten, schuift ook een viertal Escargots aan.  

Op onze weg terug nemen we bij Loenermark de ‘bult’ en terwijl we even bijkomen en genieten van het uitzicht, komt uit de andere richting Arne Heinemane aangefietst. Samen met een vriend uit het Gooise heeft hij de stoute schoenen weer aangetrokken en bereid zich weer in alle rust voor op zijn terugtocht in  het peloton. Hij laat alle Bello’s groeten en wenst allen fijne dagen en een voorspoedig  2014. Schrijver dezer sluit zich daar, evenals Willem en Rocus, uiteraard graag bij aan.

Rond 12.15u. arriveren we bij de Spar en gaan na ruim 50 zware kilometers genieten van een welverdiende brunch.

Ik wens alle Bello’s fijne kerstdagen en voor degenen die er a.s. zondag niet bijzijn uiteraard een gezellige en voorspoedige start van  het nieuwe jaar.
 
2025430cookie-checkZondagocht