Wat mij betreft is de absolute winnaar OpenFIetsMap, te vinden op http://www.openfietsmap.nl  en dan nu het waarom:

OpenStreetMap
Alle opensource kaarten zijn afgeleid van de moeder aller opensourcekaarten, OpenStreetMap. OSM kaarten zijn voor vrijwel alle landen te downloaden, maar de mate van detail verschilt sterk per land. Voor West Europa en de fiets is dat over het algemeen geen groot probleem. Het grootste nadeel van OSM kaarten is dat de installatie van een volgende kaart de installatie van een vorige kaart overschrijft, ook als het om twee verschillende landen gaat. Daarnaast is de kaart niet specifiek voor fietsers gemaakt en is de kleurstelling m.i. ook niet erg fraai. Er is een omweg voor het installatieprobleem, maar omdat deze kaart toch niet de (mijn) voorkeur verdient, zou dat hier te ver voeren

OpenMTBmap/Velomap
Deze kaarten zijn afgeleid van de OSM-kaarten, maar meer aangepast voor fietsgebruik. Een groot voordeel t.o.v. de OSM kaarten is verder dat bij gebruik van deze kaarten geen omwegen nodig zijn om meerder kaarten naast elkaar op de PC te installeren omdat de installatieroutine er voor zorgt dat elke kaart zijn eigen unieke locatie/nummer krijgt. Daarnaast worden andere kleuren/wegpatronen gebruikt en lijkt de mate van detail sterk op die van OSM kaarten. Voor de racefiets is velomap te verkeizen boven openmtbmap. Jammer vind ik dat bij beide kaarten sommige weggedeeltes voorzien zijn van een brede band, afkomstig van de een of andere fietsroute en dat maakt de kaart niet fraaier. Kleurstelling van velomap vind ik iets beter dan bij OSM. Voor de volledigheid: http://www.velomap.org/  en http://openmtbmap.org/

OpenFietsMap
Dit is een juweeltje: ook afgeleid van OSM maar met een mate van detail die vrijwel even goed is als van de officiële GarminTopo-NLen met de hele Benelux in een bestand of heel Europa in 3 bestanden. Bovendien heeft de OFM een duidelijke en goed afleesbare kleurstelling. De officiële Garmin fietskaarten (de niet langer ondersteunde OnRoute Fietskaart en zijn vervanger de Benelux Cyclemap) vallen hierbij volledig in het niet: http://www.openfietsmap.nl 
Het verdient wel aanbeveling ook op deze site te kijken naar de aanbevelingen omtrent de instellingen van BaseCamp/MapSource om maximaal profijt te hebben van deze (en andere) opensourcekaart.

OpenTopoNL
Voor de volledigheid ook een paar woorden over deze kaart (die op de oorspronkelijke bron niet langer wordt ondersteund, maar in het parallelle circuit misschien nog te vinden is): alweer een variant op de oorspronkelijke OSM-kaarten; gegeven de naam, is deze kaart ronduit teleurstellend en mag m.i. de naam Topo niet dragen want de mate van detail is op het eerste gezicht niet/nauwelijks groter dan van de standaard OSM-kaart van NederlandVerder geen commentaar.
2034600cookie-checkKaarten voor GPS