Het boek waar Willem in zijn verslag van vandaag (#733) aan refereerde is het boek "Bicyling Science, 3rd edition". Het is een boek over de natuurkundige principes van de fiets (in al zijn verschijningsvormen), de materialen waaruit een fiets is opgebouwd en voor een klein deel zijn berijder. Het is nadrukkelijk geen reparatienaslagwerk. Omdat mijn kopie bij Ferry ligt, volsta ik hier met de samenvatting door de uitgever. Wellicht dat geïnteresseerde Oost-Bello’s een dealtje met Ferry kunnen maken om het boek door te bladeren alvorens tot aanschaf te besluiten want enige natuurkundige achtergrond is wel een voordeel bij het lezen van dit boek.Bicycling Science, 3rd Edition by David Gordon Wilson

The bicycle is almost unique among human-powered machines in that it uses human muscles in a near-optimum way. This new edition of the bible of bicycle builders and bicyclists provides just about everything you could want to know about the history of bicycles, how human beings propel them, what makes them go faster, and what keeps them from going even faster. The scientific and engineering information is of interest not only to designers and builders of bicycles and other human-powered vehicles but also to competitive cyclists, bicycle commuters, and recreational cyclists.

The third edition begins with a brief history of bicycles and bicycling that demolishes many widespread myths. This edition includes information on recent experiments and achievements in human-powered transportation, including the "ultimate human- powered vehicle," in which a supine rider in a streamlined enclosure steers by looking at a television screen connected to a small camera in the nose, reaching speeds of around 80 miles per hour. It contains completely new chapters on aerodynamics, unusual human-powered machines for use on land and in water and air, human physiology, and the future of bicycling. This edition also provides updated information on rolling drag, transmission of power from rider to wheels, braking, heat management, steering and stability, power and speed, and materials. It contains many new illustrations.

About the Author

David Gordon Wilson is Professor of Mechanical Engineering Emeritus at the Massachusetts Institute of Technology. He is the coauthor of the first two editions of Bicycling Science and was the editor of the journal Human Power from 1994 to 2002.

 
 
2034420cookie-checkHet boek waar Willem