Fiets- en schaatsclub, opgericht in 1988

Onderwerp: droge s

Onderwerp: droge smering, Finish Line Ceramic Wax; oordeel: niet voor mij

Na mijn zondagmiddagritje op de racefiets het totaal van 2000km met de ketting overschreden (zie TechNieuws # 10). Voordat ik de ketting ga schoonmaken en smeren, toch eerst maar even meten en ja, na slechts 2030km heeft de ketting al een slijtage van meer dan 0.75%. Dit is met grote afstand het slechtste resultaat sinds ik kettingslijtage ben gaan bijhouden en een duidelijk bewijs dat een smeerinterval van 250km bij gebruik van Ceramic wax (en mogelijk ook andere “droge” smeermiddelen) veel te lang is. Als je de voordelen van droge smering toch belangrijk vindt, gebruik dan een veel korter interval, bijv. elke 100km, of misschien zelfs na elke rit. Ik vind dat echter zo onaantrekkelijk, dat droge smering voorlopig in de ban gaat en daar pas weer uit komt als er redelijk overtuigende aanwijzingen zijn dat andere droge smeermiddelen veel beter presteren.

Om verder slijtage aan de cassette te voorkomen (die nu hopelijk 3 kettingen mee kan), heb ik de ketting inmiddels vervangen, gesmeerd met Cyclon MTB Wet Lube, met de bedoeling ook met dit smeermiddel een smeerinterval van 250km aan te houden; ben nu nog vol goede moed en zal t.z.t. berichten over het behaalde kilometrage.

 
2034460cookie-checkOnderwerp: droge s