Fiets- en schaatsclub, opgericht in 1988

Mastersmar

Mastersmarathon op FlevOnice Na de marathons over 50 of 60 ronden op de 400 meterbanen en op de 333 meterbaan in Nijmegen was er dinsdagavond 23/12 op de 5 km lange kunstijsbaan op FlevOnice een wedstrijd voor masters over 30 km. Dit was weer eens wat anders: geen gepolijst ijsoppervlak, niet overdekt en niet alleen linksom, maar een smallere baan in de vrije natuur met werkijs zoals natuurijs er vaak bij ligt waar veel opgeschaatst is. In tegenstelling tot de wedstrijden op de 400 meterbanen met eerst een loze ronde gaat het bij natuurijswedstrijden meteen los. In de eerste kilometers vindt vaak al de eerste schifting plaats. Ik heb wel eens het gevoel in de benen gehad dat het leek of ik na een paar kilometers al ruim 100 km. op mijn top had geschaatst, zo vol lopen de benen dan. De snelste groep was voor mij te hoog gegrepen; gelukkig vormde zich na enkele kilometers een tweede groep van een man of twintig. Het tempo normaliseert zich en geconcentreerd blijven rijden is dan het devies. Inhalen of proberen weg te rijden heeft weinig zin en is ook een beetje link gezien de beperkte ruimte op een groot deel van de baan. De groep dunde door valpartijen wat uit. Eén van de rijders viel akelig met zijn hoofd op het ijs; gelukkig reed er naast ons (op de skeelerbaan) de jury in een auto mee die hulp kon verlenen. Er moest ook gekluund worden, wat toch ook wel lastig is om op snelheid de kluunplaats te nemen en dan op het ijs direct weer in de slag komen. Eén keer viel ik hier, gelukkig kon ik na een inhaalrace weer aanklampen. Ik ben uiteindelijk in deze tweede groep gefinisht. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden te meer daar ik mij vrij gemakkelijk kon handhaven. Na afloop zag ik de schade bij anderen: bebloede gezichten, gebroken arm, kapotte knieën. Zelf had ik geluk. De man voor mij viel en sloeg met zijn benen naar achter. Een schaats kwam in mijn maag echter zonder veel schade. Een (schaats)valhelm zal over enkele jaren wel verplicht worden. Het was een mooie generale voor de natuurtochten of wedstrijden die misschien de komende weken verreden kunnen worden. Ik wens jullie nog prettige dagen en veel fiets en schaatsplezier toe. Ton
2029640cookie-checkMastersmar