Nova Zembla en Banneux, Op deze 1 mei dag natuurlijk weer hard gewerkt. Honderdachtenvijftig echte kilometrs in harde wind en koude omstandigheden. De al meer dan 125 jaar oude ijsclub Nova Zembla uit Spaarndam, organiseert deze tocht al decennia lang. Zelf reed de helft van Bello-West deze tocht al meer dan 25 maal. De omstandigheden dit jaar maakten het zwaar: harde wind, kou, een snel peleton en nog de 2000 hoogte meters niet helemaal uit de benen. Het peleton waar ik mij bij aansloot bestond uit snelle oude knarren. Leuk als het wind mee dan nog net iets sneller kan, maar onontbeerlijk om de 70km tegenwind daarna met enige snelheid te overbruggen. Kortom het was niet echt een herstellingsritje. Dit moest even worden vastgelegd voor de Bello historie en daaarmee werd ik tevens geconfronteerd met een gapend historisch zwart gat: Banneux nog onbeschreven! Banneux In Banneux hebben we dit jaar een openbaring meegemaakt, zoals het hoort tijdens een bedevaart. Daarover straks. Op zaterdagavond verzamelde zich een grote Bello-delegatie in hotel Vroenhof: Arre,Coen,Fred,Maarten,Rocus, Wiebe en Willem; en natuurlijk de initiator Ferry. Bijzonder te vermelden is dat we een tweede Fred in ons midden hadden, gastfietster van Rocus. Organisator, wie anders dan Wiebe, organiseerde dat het een lieve lust was met de uitbater. Ik wil hier niet verslag doen van alle omgekeerde heldenverhalen, want dan zou je de indruk krijgen dat we de volgende ochtend de coureurs nog moeste leren hoe ze zich met een fiets moeten voortbewegen. Niemand had getraind, al jaren niet, zoiets. Iedereen was ‘s -ochtends netjes 7.30 uur aan de ontbijttafel. De dame die het ontbijt had moeten klaar zetten, verscheen op dat moment op haar werk en keek verrast naar zoveel hongerige en gehaaste ogen. Het ontbijt werd daarna snel en doelmatig opgediend. Al met al vertrokken we weinig later an gepland naar de start in Klimmen. Ferry had mooi weer beloofd en Ferry leverde mooi weer! Het was dus druk bij de start. Daar ontmoeten we Arne die vroeg zijn bed uit was gestapt en erg tijdig al aan de start was gearriveerd. Daarna ging het van start. Ik doe nu verslag vanuit de achterlinie. De groep is zeker 3-5 kilometer als groep bijeen geweest. Er zou een A en een B groep ontstaan werd eerder verwacht. De B-groep heeft zich ook gevormd. Ook deze groep achtervolgers heeft een bestaan van 3-5 km gekend. Willem, een van de “jaren niet gefietst” leden. kreeg de geest en verdween met hoge snelheid en nog enkelen. Arre en ondergetekenden fietste ook enige tijd samen totdat uiteindelijk Fred en Fred achterbleven en Rocus, zijn gastheerschap tonend, zich bij hen voegden. In Banneux kwamen we allen weer bijeen. In Banneux alleen vermeldenswaardig: Koffie, landingsstrip, vlaai. De lastige wind keerde nu de hele weg terug in ons voordeel. Fred, Fred en Rocus trokken weer achter het peleton op. In de goden vallei sportdrankje en stempel bij de post. Maar nu ook naar het terras van de plaatselijke Abdij Val Dieu. Al drie jaar wordt dit voorgesteld, en het was er nog niet van gekomen. Terras heerlijk warm in de zon, daar voltrok zich de openbaring. Men dronk koffie, Capuccino, Ice Tea, Cola, Thee maar ook Abdij Bier. Dat laatste overigens alleen door twee roekelozen die niet wilden buigen voor de fabel van zakkend bier in benen. Frank en Fred genoten van een overheerlijke Dubbel Val Dieu. De laatste kilometers ging het crescendo. Ondergetekende hield de groep zeker 3/5 kilometer bij. De fabel van het benenbier is voor mij nu volledig doorgeprikt. Het brandstof additief bier werkt perfect. Al die jaloerse blikken op dat heerlijke bier waren dus volstrekt overbodig geweest. Mijn crescendo gevoel werd wellicht ook gevoeld door de rest van de groep, want die reed nog harder. Ik zag ze weer bij de finish in Klimmen. Dat ook ik dit keer, met fout schakelen en wie weet door ontbrekend bergverzet, moest afstappen vertel ik er maar, zij het met tegenzin, voor de eerlijkhid bij. Na enkele kilometers arriveerden we weer in Vroenhof. Allen tevreden, genieten van bier, fietsen inladen, douchen, anti file strategien, wel niet eten etc. Daarna huiswaarts. Voor wie Banneux nog niet kent, heerlijke tocht dus schrijf je in volgend jaar.
2030140cookie-checkNova Zembl