Welke kant op te gaan als de wind je niet direct een aanleiding geeft? Van het zevental dat aan de Spar present is, te weten Rocus, Willem, Pieter, Wiebe, Ferry, Ton en Maarten, geeft Wiebe aan een alternatieve route naar ‘t Willetje in Kootwijk te weten. Waarom Niet? Eerst naar Laag Soeren, dat volgen wij nog, en vervolgens in westelijke richting via de Schaapsallee de Veluwe Zoom op. Via smallere en bredere bosfietspaden bereiken we de Loenermark. Na de Loenermark kruisen we de A50 bij Woeste Hoeve en gaat het hard richting Hoenderloo. Pieter gaat voorop, want ruikt koffie, echter had niet meegekregen dat ‘t Willetje ons van koffie ging voorzien. Verder dus via de Ruurlose Heide en Radio Kootwijk naar Kootwijk. ‘t Willetje serveert ons goede koffie en warme appeltaart-met. Onder dit genot worden de voorbereidingen voor de Pyreneen doorgenomen, varierend van meuslirepen en zoute drop tot Zweedse voorvorkklemmen en inlandse paardedekens. Hoe het ook zij, het gaat mooi worden! De terugweg gaat via de Kathedraal van Radio Kootwijk en gecultiveerde zandverstuivingen (weet Arne hier meer van?) weer het bos in. Hier leren we werkelijk wat Wiebe onder ‘alternatieve route’ verstaat. Geen van ons heeft op de noodzaak van terreinbanden gerekend, doch echte Bello’s zijn niet zomaar uit het veld geslagen. Zo bereiken we onversaagd Hoenderloo, waar de Delenseweg wordt gekozen. We constateren dat het eerdere onverharde pad Ferry toch licht heeft geprikkeld. Met een vaart alsof ons opnieuw koffie wacht wordt deze weg afgereden en wordt op de kruising met de Koningsweg gehergroepeerd. (Wellicht heeft het een heilzaam effect dat Ferry en Pieter de laatste kilometers samen kunnen rijden.) Op naar de brandtoren; Rocus verlaat ons hier richting Eerbeek. Vanaf de Tafelberg splitst de groep snel verder uiteen richting Dieren, Rheden en Ellecom. We kijken terug op een mooie afwisselende tocht van 98 km met een gemiddelde van 28,6 km/u en enkele klimmetjes. Bello traint verder. Ik hoor en lees berichten over hoogtestages in Toscane en de Apenijnen, de Vogezen en de Haute Provence en diverse rondes in de Belgische Ardennen. Gaan we het aantal etapes in de Pyreneen halveren?
2030890cookie-checkWelke kant