Fiets- en schaatsclub, opgericht in 1988

Hallo vrie

Hallo vrienden, 2 december 2005 Abel Tasman was een kundig zeevaarder, maar hij had niet de moed van onze grote zeehelden uit die tijd. Toen hij Nieuw Zeeland ontdekte, liet hij zich door een enkele Maori’s in een roeiboot wegjagen en vertrok met de staart tussen de benen terug naar Batavia. Een gemiste kans! De Maori’s zien er krijgshaftig uit om te imponeren. De All Blacks, het nationale rugbyteam is op deze manier wereldkampioen geworden met hun dansje bij aanvang van de wedstrijden. Ons locatiebeleid bij de DNB was in ieder geval een stuk minder problematisch geweest als Abel wat meer moed had getoond. Wij hadden nu bij de Nederlandsch Nieuw Zeeuwsche Bank gewerkt. Ik weet wel voor welke locatie ik zou kiezen. Nieuw Zeeland is inderdaad een fantastisch land met een goed leef en woonklimaat. Wij zijn nu zo’n ruim 2 weken in Nieuw Zeeland en hebben al het nodige gezien van het Noorder Eiland.Wij zijn eerst twee dagen in Auckland gebleven. Hierna zijn we gaan fietsen in zuidelijke richting. Wij hebben wel steeds tegenwind uit het zuiden. In dit geval een te koude wind. Daarom is het maar goed dat in Rotorua warmwater bronnen en geysers zijn met mooie namen als De Prince of Wales Feathers. Deze geyser spuit bijna de hele dag. De Maori’s mogen dan wel vroeger er krijgshaftig hebben uitgezien, nu zijn het vriendelijke mensen die wel te veel zijn uitgedeid door het vele fastfood eten. De Kiwi’s zijn een sportief volk. Toen wij bij het Lake Taupo waren, was er een cycle challenge met 11.500 deelnemers. Ondertussen fietsen wij gewoon door. In het National Park hadden wij de mooiste wandeling van de wereld willen doen, maar vanwege de zeer krachtige wind en andere weersomstandigheden met o.a. sneeuw is dit niet door gegaan. Op deze dag hebben we wel een prachtige fietstocht langs de Wanganui rivier gemaakt. Je rijdt hier over onverharde wegen en dwars door het oerwoud. Onderweg kom je door illustere plaatsen als Jeruzalem, Londen en Athene. Wij zijn nu in Wellington, de hoofdstad. Deze stad heeft meer allure dan Auckland. We zijn klaar voor de oversteek naar het Zuider Eiland. Voorlopig blijven we nog in Nieuw Zeeland. 13 december 2005 We zijn nu op de koffie bij Frans Josef aan de wild west coast van het Zuider Eiland. Vanuit dit plaatsje genoemd naar de Oostenrijkse keizer hebben we een wandeling gemaakt naar de gletsjer. Vanuit Wellington hebben we de oversteek in ruim 3 uur naar Picton gemaakt. Hier op het Zuider Eiland fietsen we uitsluitend prachtige scenic routes die je in Apeldoorn en Arnhem e.o. niet aantreft.Van Picton over de Queeen Charlotte Drive naar Haveloch, dan naar Nelson met het standbeeld van Abel Tasman, naar St. Arnoud hoog in de bergen om via Murchison uit te komen bij Westport aan de kust.Langs de kust zijn we verder naar het zuiden gefietst. Onderweg hebben we o.a. de zeehondenkolonie bezocht vlakbij de Drie Koningen Eilanden. De temperatuur is aangenaam. Af en toe een beetje regen. We zijn wel erg bevoorrecht dat we op een doordeweekse hollandse mistige dag over een verlaten bountystrand kunnen wandelen om jadesteentjes te zoeken. Het strand ligt bezaaid met bomen. Prachtige decoratie voor b.v. de tuin. Het verkeer is hier minder druk dan op het Noorder Eiland. Ook hier wordt vaak hard gereden vooral door vrachtauto’s en 4 wheel drive cars. Deze verpletteren alles wat ze op hun weg tegenkomen. De fauna van NZL leer je dan ook kennen van het asfalt. Vooral de opossum en prachtige vogels zijn de slachtoffers. Wij hebben gelukkig geen gevaarlijke situaties meegemaakt. Files tref je hier niet aan. We hebben wel een lange file van koeien gezien die gemolken moesten worden. Prachtig was het dat die beesten met de bul voorop rustig voortsjokten zonder te dringen. Het is hier erg relaxed. Ze moesten door een creek met een snelstromende rivier. De bul ging niet als eerste maar liet enkele dames voorgaan. Hij wilde geen natte voeten krijgen en kroop op de rug van een koe om aan de overkant te komen. De arme koe zakte bijna door haar hoeven. De opossum is staatsvijand nr. 1. Het is een goedmoedig zachtharig knaagbeestje. Hele gebieden zijn bezaaid met vallen en bestrooid met gif om dit vriendelijke beestje uit te moorden. De vacht wordt door de wol heen geweven. In Pukekura serveren ze home made possum pies. Het caf? is te herkennen aan de reusachtige ‘ opgezette’ sandfly boven de ingang. Deze beesten zijn vampieren en knap lastig. Nu is er een alg aangetroffen in een rivier die hier niet thuishoort. Als je kleren niet wast met zout, bleekwater , zeep en nog wat andere bestanddelen riskeer je een maanden lange gevangenisstraf! Het gaat ons nog fantastisch af. Morgen een korte rit naar Fox Glacier van waaruit we opnieuw een wandeling maken dit keer om een meer. Bijna ‘s wereld mooiste wandeling. Hier kunnen we ansichtkaartfoto?s maken. De beklimmingen op de fiets van 8%-15% of meer geven geen problemen en zijn uitdagingen. Er is meer te vertellen maar we wensen jullie alvast een merry xxxmas and een happy new year! Keep rolling. Iedereen de hartelijke groeten van Ton en Toos
2032210cookie-checkHallo vrie