Vael Ouwe Tocht, 210 km in iets meer dan 7 uur en dus een gemiddelde van 29,7 km/uur. We zijn gestart met 9 man: Bouke, Pieter, Roel, Frank, Rocus, Meeuwis, Barend, Ren?e en ondergetekende. Hoewel Meeuwis bij de klim op de Loenermark wat aanloopproblemen vertoonde, ging het vervolgens gesmeerd. In een goed tempo ging het via Beekbergen, Ugchelen, Assel, Hoog Soeren, Apeldoorn en Gortel naar Wissel. Hier was de eerste stop na circa 90 km. Na koffie met een appelpunt naar Epe, Nunspeet en Staverden. Bij de controle hier was er drinkyoghurt in plaats van de gebruikelijke soep. Intussen waren we Meeuwis, Barend, Ren?e en Rocus kwijtgeraakt. Ook na een klein half uur nog geen teken van leven. Een telefoontje naar het mobieltje van Meeuwis leverde geen reactie op, waarna we besloten om maar met 5 man verder te gaan. Via Speuld, Krachtighuizen, Terschuur en Barneveld naar Meulunteren. Ergens bij Barneveld ging het goed mis. We reden mee in een grote groep en Roel moest plotseling uitwijken omdat het achterwiel voor hen een onverwachte beweging maakte. Roel schoot van het asfalt af en weer terug op de weg en ging daarbij geheel onderuit. De man direct achter hem kon geen kant meer op en buitelde over hem heen. Naast een opgestuikt frame, een kapotte kilometerteller en een zwaar beschadigde helm mankeerde deze koproller echter niets. Pieter zat ook vlak achter Roel en deed zijn uiterste best om Roel te ontwijken. Hoewel ik eerst dacht, dat hij Roels hoofd eraf ging rijden lukte het hem om slechts over de achterkant van de helm te rijden, mede dank zij het feit dat Roel zich als een balletje oprolde. Met forse schaafwonden en een gekneusde schouder- en heuppartij kon Roel toch weer op de fiets klimmen. Eerst ging het vrij rustig, maar na verpleging en een kop soep bij de controle in Meulunteren fietste Roel weer als vanouds. Wel kon je in de beklimmingen zien, dat de kneuzingen niet geheel pijnloos waren. Het laatste gedeelte ging via Otterlo, Arnhem en Rozendaal. Controle bij de Emmapyramide met Coca Cola en toen brak er iets in Pieter. Op het punt waar hij dacht linksaf naar Dieren te fietsen ging het rechtsaf naar de Zijpenberg. Deze moest nog eens helemaal beklommen worden. Frank had nog energie over en ging er vandoor. Ik probeerde hem nog te achterhalen in de beklimming. Soms hield Frank in en kon ik bijna bijkomen. Optimistisch dacht ik: Frank heeft zich verkeken op de lengte van de klim. Maar op het moment dat ik bijna bij was ging hij er weer vandoor. Vanaf de Posbank mocht ik voorop rijden naar Dieren, maar dat was meer omdat ik de bochten in de smalle fietspaden wat beter kende. Helaas een valpartij, maar voor de rest een prachtige tocht vandaag. Na circa 130 km deden mijn beide knie?n behoorlijk pijn en zat mijn nek helemaal vast. Tot mijn geluk was de tocht 210 km en deze laatste kilometers bleken voor mij alleen maar heilzaam, want het ging steeds beter. Ik kan me niet herinneren naar afloop van zon lange tocht nog zo fit te zijn geweest. Misschien moet ik nog minder gaan trainen. Verbazingwekkend was de prestatie van Bouke. Twee jaar geleden heeft hij zichzelf verwezen naar de B-ploeg. Vandaag reed hij volop mee met de grote jongens zonder zichtbaar veel te af te zien. Klasse, Bouke, maar met zon conditie moet je wel wat socialer worden naar de minder bedeelden en niet als in de beklimming iemand roept, dat deze Pieter rechts wil passeren jij vervolgens roept dat je Pieter links wilt passeren. Pieter heeft wel tegen deze afstand opgezien, maar na afloop bleek het toch nog wel mee te vallen. Ik ben benieuwd hoe het Meeuwis, Rocus, Barend en Ren?e vergaan is. Zowel Rocus als Ren?e maakten een uitstekende indruk en zullen er toch niet al te veel moeite mee gehad moeten hebben.
2032330cookie-checkVael Ouwe